tiistai 14. maaliskuuta 2017

SUOLAISISTA KINUSKIDONITSEISTA

Koska minun himoni kinuskidonitseihin ei ota laantuakseen, päätin kokeilla leipoa niitä itse. Ne olivatkin yllättävän helppoja tehdä, sillä nämä donitsit valmistetaan rasvassa paistamisen sijaan uunissa. Eli minun ei siis tarvinnut koko ajan pelätä henkeni edestäkään! Ja siitä mausta... Söimme poikaystäväni kanssa molemmat VIISI donitsia parin tunnin sisään eli puhukoot tulokset puolestaan. (Myönnän kyllä, että sen jälkeen oli melko paha olo.)

Googlailtuani melko pitkään hyvää donitsireseptiä, löysin lopulta tämän. Ohje oli siis ihan mielettömän hyvä, joten juuri hankkimani donitsipelti tulee varmasti jatkossakin kovaan käyttöön! Kesä ja pari kokoa isommat biksut - täältä tullaan!


SUOLAISET KINUSKIDONITSIT 
(10-12 kpl) 

0.5 dl rypsiöljyä
1.25 dl piimää
1 kananmuna
1 dl sokeria
0.5 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0.5 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
50 g sulatettua voita

KINUSKIKUORRUTUS

2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
0.5-1 tl suolaa
0.5 rkl voita

Sekoita keskenään öljy, piimä, muna sekä sokeri.
Yhdistä eri kulhossa kuivat aineet ja lisää ne sen jälkeen nesteiden joukkoon. Sekoita ainekset sekaisin vispilällä, mutta älä vaivaa.
Öljyä donitsipelti kevyesti ja laita taikina pakastepussiin. Leikkaa pussin kulmaan pieni reikä ja pursota taikinaa donitsipellin koloihin noin puoleenväliin saakka.
Paista donitseja 200 asteessa noin 8 minuuttia. Valmis donitsi on sen keskeltä kevyesti painettuna kiinteä, mutta pehmeä. Yritä välttää ylipaistamista, sillä silloin ne menettävät mehevyyttään.
Kun donitsit ovat valmiit, voitele ne uunista tulon jälkeen välittömästi voisulalla. Anna jäähtyä.

*** 

Valmista kinuskikuorrutus kun donitsit ovat jäähtymässä. Sekoita kerma sekä fariinisokeri kattilassa ja keitä seosta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Sekoittele tasaisin väliajoin.
Kinuski on valmista, kun seos on sakeaa. Sekoita joukkoon vielä voi sekä suolaa (oman makusi mukaan) ja siirrä kattila hetkeksi jäähtymään. 
Kasta varovasti donitsin vaaleampi puoli kinuskiin ja siirrä kovettumaan.



Itse kastoin suurimman osan donitseista kinuskiin melko pian sen valmistumisen jälkeen, joten kuorrutteen pinta jäi hieman kuultavaksi. Jos kuitenkin haluat donitsiin tummemman pinnan, anna kinuskin "kiinteytyä" kattilassa hiukan pidempään. Paksumpi kinuskikerros toki myös lisää makeutta, joten itse pidin enemmän näistä "ei niin makeista" -versioista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti